Sztandarowym produktem firmy Agersol jest osłonka alginianowa AGERGEL.
Osłonka alginianowa stosowana jest do nadziewania wyrobów mięsnych, takich jak kiełbasy, parówki, kabanosy. Proces nadziewania oparty jest na koekstruzji.
AGERGEL to produkt:
- innowacyjny
- wysokowydajny – system oparty na koekstruzji cechuje się dużo wyższą wydajnością nadziewania w porównaniu do osłonek naturalnych (jelit).
Osłonka alginianowa:- nie wykazuje tendencji do pękania,
- jest bardzo elastyczna,
- jest stabilna pod względem kalibru,
- zapewnia powtarzalność wyrobu gotowego.
- bezpieczny – osłonka alginianowa powstaje z naturalnych surowców roślinnych (alg morskich), nie zawiera substancji alergennych, GMO ani substancji konserwujących
- uniwersalny – współpracuje ze wszystkimi dostępnymi systemami do koekstruzji.
W zależności od potrzeb Klienta może być stosowany do produkcji kiełbas:- o różnym stopniu rozdrobnienia, również do parówek;
- surowych, parzonych, suszonych;
- o różnym kalibrze: od 8 do 32mm;
- w różnej formie – batony owijane, okręcane lub odcinane.
- o długim terminie przydatności sięgającym nawet 12 miesięcy
- inertny – nie wnosi smaku i zapachu do gotowego wyrobu
- stabilny cenowo