Sztandarowym produktem firmy Vaess Agersol jest osłonka alginianowa AGERGEL.
Osłonka alginianowa stosowana jest do nadziewania wyrobów mięsnych, takich jak kiełbasy, parówki, kabanosy. Proces nadziewania oparty jest na koekstruzji.
AGERGEL to produkt:
- innowacyjny
- wysokowydajny – system oparty na koekstruzji cechuje się dużo wyższą wydajnością nadziewania w porównaniu do osłonek naturalnych (jelit).
Osłonka alginianowa:- nie wykazuje tendencji do pękania,
- jest bardzo elastyczna,
- jest stabilna pod względem kalibru,
- zapewnia powtarzalność wyrobu gotowego.
- bezpieczny – osłonka alginianowa powstaje z naturalnych surowców roślinnych (alg morskich), nie zawiera substancji alergennych, GMO ani substancji konserwujących
- uniwersalny – współpracuje ze wszystkimi dostępnymi systemami do koekstruzji.
W zależności od potrzeb Klienta może być stosowany do produkcji kiełbas:- o różnym stopniu rozdrobnienia, również do parówek;
- surowych, parzonych, suszonych;
- o różnym kalibrze: od 8 do 32mm;
- w różnej formie – batony owijane, okręcane lub odcinane.
- o długim terminie przydatności sięgającym nawet 12 miesięcy
- inertny – nie wnosi smaku i zapachu do gotowego wyrobu
- stabilny cenowo